Zwembad zonder badmeester
Zielig hè?

Betje Big

Door het mooie Leiden laverend zocht ik mijn weg naar de afspraak. Parkeerde de auto op een verlaten binnenplaats van een oud en vervallen gebouw uit begin 1900 en schudde een hartelijke hand. Het was de groet aan de man van de afspraak, die fietsend, tegelijk met mij aankwam. De stichting waarvoor hij werkt geeft gratis boeken weg. Gratis en voor niets; een uitgangspunt dat Nederlandse achterdocht veroorzaakt. Mijn collega had me overgehaald eens kennis te nemen van deze stichting, het bestuur en de locatie waar de boeken kunnen worden uitgezocht. 

Naar binnen samen met, de eveneens op de fiets gearriveerde, jonge vrijwilligster. Gevieren door het donker. Holle ruimtes, gebroken licht en een natte keldergeur. De trap op naar zolder. Duizenden boeken, in kasten, op stapels en dozen lagen of stonden te wachten. Ze hadden een reis achter de rug. Bij uitgevers vandaan, uit boekenwinkels en door particulieren zijn ze opgestuurd en op zolder neergezet. Klaar om weggegeven te worden. "Uit ideaal" zo vertelde het bestuurslid terwijl wij stoelen ontdeden van boeken om op te zitten. "Het is wel lastig het grootschalig te regelen, we hebben immers geen inkomsten en zijn afhankelijk van gratis opslagruimtes". De duiven koerden in de houten nok en de kou trok in mijn lichaam. "Boeken gooit niemand weg, dat staat gelijk aan boekverbranding" ging hij verder en begon al argumenterend kinderboeken te zoeken. Boeken die hij aan mijn collega gaf. Een Albert Heijn tas bracht uitkomst. "We hebben een goede bestemming voor deze boeken, er zijn nogal wat gezinnen met jonge kinderen bij ons", riep ik ten overvloede. Veel aanmoediging had hij namelijk niet nodig. De tas was vol, het afscheid was hartelijk. Wij gaan nadenken over samenwerking, zeker dak-en thuislozen behoren tot de groep mensen waarvoor de stichting is opgezet. 

Op de weg naar beneden nog even naar het toilet. Tijdens het handen wassen spatte het water uit de afvoer van de wastafel op de vloer en mijn schoenen; er was geen afvoer. Uit de tas haal ik een gebruikt boekje, De verjaardag van Betje Big van Dick Bruna. Op de binnenpagina een stempel AFGESCHREVEN. Voor sommige wel voor andere een cadeau.

Reacties