Is this oké for you?
Sinds kort leef ik weer

Herfstbock en brokkelkaas

Het woord mantelzorger proeft niet goed. Het geeft me een onbestemd gevoel dat ik ook heb wanneer ik over dode naaldtakjes in een bos loop. Het zacht verende gevoel en knappende geluid onder mijn schoenzolen maakt me weemoedig en doet me verlangen naar herfstbock en brokkelkaas.

Het zal mijn opstandige natuur zijn, om op te staan tegen het omsluieren van de intieme werkelijkheid met een mantel. Zo leuk is het nu ook weer niet om altijd dankbaar te moeten zijn. Bij het woord vrijwilliger popt de onvermoeibare volksjongen met een bos zonnebloemen op, met voor zich een oudere dame in een rolstoel en de boot, sonoor toeterend als een herfstorgel, op de achtergrond. Bij naaststaande schiet direct het logo van de EO mij voor ogen. De trek in herfstbock neemt dan omineuze vormen aan.

Het is gewoon niet goed voor me, dat omfloerste taalgebruik. Laatst hoorde ik een ambtenaar loketonvaardig kraaien. Mensen begrijpen de loketten niet meer en zijn onvaardig - bent u er nog?

Avond aan avond horen we dat het geld op is en dat we meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Prima: ‘Deden we vroeger toch ook?’, proest het mannenkoor met natte lippen. Nou, en hoe leuk dat was moeten we maar eens aan onze ouders en grootouders vragen. Inwonende ouders, dienstbodes, sloppen, kostscholen, internaten en kolonies voor bleekneusjes zijn echt de kroonjuwelen van onze recente sociale geschiedenis. Daar is wel wat inspiratie uit te halen.

 De staatssecretaris zei ter geruststelling: ‘Elkaar helpen is goed, maar alleen voor niet-lijfgebonden taken.’ Jammer, ik zag nieuwe mogelijkheden voor me. Met spanning wachtte ik op de nieuwe maatschappelijke taken van de mantelzorgers. De wassende weduwen en de scherende schoonzoons, die om voorrang vechten voor werk onder de mantel. Niets lijkt meer taboe, de verplichte vrijwilliger is er tenslotte ook al.

Is er dan geen enkele zonnestraal meer? Wordt de groeiende stad in haar periferie van licht afgesloten en verdwijnt de gemeenschap? Of wordt het toch ook daar gewoon weer lente en kunnen we met zijn allen iets meer naar elkaar omkijken en ons geluk en welvaart delen? Ik geloof in het laatste, dat dan weer wel.

Gepubliceerd in TranZ van december 2013

 

Reacties